ERLING bicho 2a

 

Erling Tingkær arbejder i et figurativt stramt formsprog, og hans fantasifulde og ofte utraditionelle måde at gribe opgaverne an tilføjer altid noget nyt til det miljø, de er placeret i. Foretrukne materialer er bronze, tegl, stentøj og fiberbeton, et materiale han i særlig grad har  forstået at arbejde med. Materialets styrke og smidige formbarhed udnyttes til at skabe hidtil usete former og figurer, indfarvede eller beklædt med stentøjsornamentik.

Her er tale om skulpturer, som opfordrer til fysisk kontakt. Ofte kan man sidde eller klatre på dem. Ja, nogle kan man sågar komme ind i. Denne evne til at koble et skulpturelt formsprog med en fysisk funktion har givet kunstneren en række opgaver for skoler, boligområder og børneinstitutioner rundt om i landet, da de taler umiddelbart til børns fantasi og leg. Flere af udsmykningsopgaverne er skabt i samarbejde med arkitekter allerede fra projekteringsstadiet.

På sine rejser i Europa, Afrika, Amerika og Asien har han hentet stor inspiration. Dette spejles i hans kunst og livsanskuelse, men rødderne i den fynske muld fornægter sig bestemt heller ikke i hans værker.

De små værker inspirer til de store og omvendt. Det er i spændingsfeltet mellem ude og hjemme, stort og småt, øst og vest, nord og syd at Erling Tingkærs kunst trives og udvikler sig.

 

Lise Seisbøll, kunsthistoriker skriver om kunstneren:

Erling Tingkær er en ener i dansk kunst – med dette finurlige, figurative formsprog, fuld af fabel- og sagnvæsener, der godt nok er skabt med inspirationer fra hans rejser i fjerne lande, men som samtidig er helt Erlings egne opfindelser! Figurerne forestiller ikke bestemte guder eller væsener, som kunstneren så har fortolket. Næ, med både lune, opfindsomhed og sine steder snerten af genius konstruerer han aldrig før sete væsener med aldrig før sete finesser. Det kan være bevægelige led og løsdele, der fungerer som en integreret del af skulpturen, men ved at ændringer på sammensætningen skabes en ny variant af samme skulptur. Dette vel at mærke gjort, uden at skulpturen som helhed lider under det.

Igennem en årrække har Tingkær fået stadig flere udsmykningsopgaver, især uden døre rundt om i Danmark. Hans figurer egner sig fortrinligt også til at blive udført i relativt store formater. Der står de, bolig- og landskabsvæsenerne stilfærdigt og stoisk midt iblandt myldrende mennesker og hjælper med til at skabe en smule harmoni i tidens forjagede kaos.

 

 

A Day in the Life of-1a

 

UA-61265578-1